Interiører sett med Det tredje øye:
Lars Staffan Evjens bilder - kritikk av materialiteten
av Knut Ove Arntzen, teaterviter og ansatt ved universitetet i Bergen. Han ble bedt om å skrive en tekst fra et teaterfaglig ståsted.
Men i den virkelige, den anonyme leiligheten, ingen vulgaritet eller narraktighet. Den er stillere. Et rom som lytter, men ikke etter oss. Etterkommere uinteressant, uønsket. Et museum på alvor. Tor Ulven, Gravgaver. Fragmentarium (1988) Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 2001, s. 46.
Interiører i visuell kunst reflekterer individuelle blikk og ståsteder. De kan være metaforiske uttrykk og avtegninger for overføringer i abstrakt og billedlig forstand. Metaforiske blikk kan brukes i kunst og vitenskap til å erfare både det kulturelle og de personlige identiteter som uttrykk for personlig kontekst og opplevelse. Det teatrale blikket er blikket utenfra som ser og konseptualiserer ut fra et personlig ståsted. Normativ meningskonstruksjon er blitt utilstrekkelig for å forstå i både kunstnerisk og vitenskapelig forstand. Denne erfaringen kommer stadig til uttrykk i visuell kunst og scenografi, i en tradisjon som siden symbolismen ved forrige århundreskifte har bidratt til å re-ritualisere kunsten i lys av symbolisme og mystisismebevegelser. Jeg vil hevde at det er ut fra denne tradisjonen at vi erkjenner at det er betrakteren eller tilskueren selv som må ta stilling til en kunstners bilde eller en scenografisk installasjon i teatret. Blikket er så og si blitt frigjort fra å måtte tilegne seg mening i normativ forstand, ut fra hierarkisk forvaltede systemer som anerkjenner etablerte kriterier for smaksdommer. I et slikt perspektiv er Lars Staffan Evjens interiører med reflekser av landskap uttrykk for åpne strukturer som bare betrakterens blikk kan gi mening. Metaforer er blikkets redskap for å definere nye paradigmer innenfor kunsten. Mangfold må sees i sammenheng med at betydning ikke lenger kan sees i forhold til konvensjonelle oppfatninger av hva kunstneriske uttrykk skal bety eller ikke bety. Kunstneren kan på linje med filosofen arbeide med dynamiske og plastiske begrep av metaforisk opprinnelse. Når blikket erfarer den kunstneriske konteksten, blir det en drivkraft for en opplevelsens og erfaringens estetikk. Kontekstuelle forhold påvirker kunst- og teaterutviklingen, slik at det marginaliserte blir uttrykk for en sentralisert og nomadisk forståelse.
I slike prosesser kan de forskjellige elementer gjenbrukes i en resirkulasjonsprosess. Det vil si at begreper, ikoner og plastiske elementer blir gjenbrukt eller fordoblet, slik at de dermed får sin egen karakter uavhengig av den menneskelige tilstedeværelse. Den store fornyeren av moderne teater og scenografi, Edward Gordon Craig, så for seg et teater uten mennesker og med en slags overmarionetter (Übermarionette) som skulle erstatte den levende skuespilleren (The Art of the Theatre, 1905 og On the Art of the Theatre, 1911). Formene uttrykt gjennom lys og skyggevirkninger skulle i seg selv formidle en åndelighet som menneskets materielle, fysiske tilstedeværelse ikke kunne ivareta. Craig representerte dermed en åndelig og meditativ tilnærming til kunsten, som ga en stor frihet til å bruke forskjellige uttrykk og stiler. I visuell kunst dreier det seg om at ulike personlige tilnærminger skaper et brudd med det vi kan kalle hovedstrømstenkning eller orientering i forhold til mainstream. Et slikt brudd kan føre til det som jeg har kalt for en kunstnerisk post-mainstream. Den er igjen uttrykk for frigjøring fra sentrisk tenkning og meningskonstruksjon og tar høyde for marginalitet. Sprengningen av den sentriske tenkning blir så en konsekvens, og blikket kan fritt streife om i det metaforiske landskap, nærmest som i en virtuell verden hvor den ene inngangen etter den annen åpner seg for hvert tastetrykk på en computer. Personlige og kulturelle premisser ligger bak den kunstens opplevelseskultur som griper stadig mer om seg. I sammenheng med den er det lukkede estetiske kunstverk blitt stadig mer overskredet. Hybridiseringen mellom forskjellige kunstneriske genre såvel som mellom forskjellige kunstneriske historiske tider, bidrar til en åpen erfaring av kunst i et hittil ukjent omfang. Landskaper og interiører blir meningsfulle som steder for en avkledd materialitet, uten menneskelige vesener.
Menneskets materialitet i betydningen dyrking av det materielle for dets egen del, er blitt kritisert i den symbolske og mystisismeorienterte tradisjonen. Landskapene og interiørene slik de er tegnet av Lars Staffan Evjen, viser en bevisstgjøring av en metode til å undersøke tomheten i seg selv. På samme måten som Craig fjerner han den menneskelige tilstedeværelse, og gjør det tilsynelatende ut fra en nullpunktstenkning som kan sees i sammenheng med buddhisme og hinduistisk filosofi. Nullpunktstenkningen kommer som kunstteori bl.a. til uttrykk i Roland Barthes berømte essay om litteraturens nullpunkt (Le Degré zéro de la écriture, 1953, norsk oversettelse i 1970: Litteraturens nullpunkt ). En kan se en slik nullstilling som en meditativ prosess, en måte å bryte med og opponere mot den menneskelige materialitet. Den polske teaterkunstneren Jerzy Grotowski gjorde det gjennom å hevde at teatret måtte være fattig, det vil si gjennom å gi avkall på ytre, tekniske virkemidler. Artaud ville likestille teatrets visuelle og lydlige uttrykksformer med teksten i teatret, og under innflytelse av den russiske mystikeren Georg Ivanovitsj Gurdjieff begynte man på 1950-talletå snakke om skuespillerens tredje øye. Det vil si et intuisjonens blikk som korrigerer og overskrider de øynene vi vanligvis ser med, og gjennom meditasjon skapes så bevisstheten om den tredje veien.
Slik jeg ser det ligger den tredje veien ligger mellom det som vi kaller dekonstruksjon og rekonstruksjon, og gir en mulighet i et postmoderne perspektiv til å rekonstruere og sette sammen til nye bilder de fragmenter som lå igjen etter den knusende kritikken av materialiteten og de vedtatte sannhetene. En ny bevissthet om kontekst, identitet og forskjellighet har kommet inn i kunsten gjennom den postmoderne leken med etablerte standarder. Samtidig har det kommet et ønske om å rekonstruere et metafysisk alvor som skal erstatte det verdisammenbruddet den religiøse og samfunnsmessige makt medførte i det 20. århundres kaos av krig og omveltning. For å komme dit har blikket som ser, måttet redfinere seg i lys av kritikken av materialiteten som mål for den menneskelige eksistens. Derfor er det bare ett menneskelig vesen i Lars Staffan Evjens interiører: ballettdanseren som symbol på et nytt og mobilt menneske.